PERSONES ALTAMENT SENSIBLES

www.sersensible.com

Web dedicada a les Persones PAS
PERSONES ALTAMENT SENSIBLES

www.sersensible.com

Web dedicada a les Persones PAS


Al voltant del 15 al 20 per cent de la població té la característica de pertànyer a la categoria de ser persones altament sensibles. Això vol dir que aquestes persones capten més les subtileses del seu entorn, la qual cosa és un gran avantatge en molts situacions.

La Dra. Elain Aron fou la primera terapeuta d’identificar els trets de les persones altament sensibles (Highly Sensitive People, HSP) i alhora també va explicar la manera com poden aprendre a viure de la millor manera possible i a treure’n el màxim profit de les situacions quotidianes que els toca viure.

Les persones altament sensibles tenen un sistema nerviós sensible poc comú, el seu caràcter no és un defecte o una síndrome, ni tampoc és una raó per presumir; senzillament, és un actiu del qual es pot aprendre a utilitzar i també a protegir. Les persones altament sensibles solen ser molt conscients, dotades de gran intel•ligència, intuïció, imaginació. En situacions de treball poden ser grans treballadors, detallistes, atents i lleials, tendeixen a funcionar millor quan les condicions són de tranquil•litat i calma, per la qual cosa tendeixen a passar més desapercebudes que altres.

Una persona molt sensible és una persona que té la característica innata de tenir una alta sensibilitat psicològica (o la sensibilitat innata com va dir originàriament Carl Jung). Les persones altament sensibles poden processar les dades sensorials d’una manera molt més profunda, a causa d’una diferència biològica en el seu sistema nerviós. Abans els trets de la persona altament sensible s’havien confós amb una timidesa innata, els problemes socials d’ansietat, la inhibició, la fòbia social, la por i fins i tot la introversió.
Una persona molt sensible és una persona que té la característica innata de tenir una alta sensibilitat psicològica.

Trets de les persones altament sensibles:

  • T’agrada gaudir d’olors, sabors, sons o obres d’art.
  • Tens una vida interior rica i complexa.
  • Quan eres un nen, els teus pares o mestres et veien com un nen/a sensible o tímida.
  • T’espantes amb facilitat.
  • Després de dies o moments que has estat molt ocupat, necessites retirar-te al llit, una habitació a les fosques o un altre lloc tranquil on gaudir de la intimitat i sentir-te alleugerit per la situació.
  • T’esforces per fer la teva feina ben feta.
  • Ets sents fàcilment aclaparat pels llums brillants, sorolls estridents, olors fortes o textures gruixudes.
  • T’incomodes que et demanen moltes coses en un termini curt de temps.
  • Evites pel•lícules o programes amb imatges violentes.
  • Prefereixes organitzar la teva vida per evitar problemes o situacions aclaparadores
No totes les persones altament sensibles són tímides o introvertides; sinó que el 30% són extravertides. Les persones altament sensibles apareixen inhibides perquè estan molt al corrent de totes les possibilitats d’una situació, fan una pausa abans d’actuar i reflexionen sobre seves experiències passades; si aquestes han estat negatives, aleshores sí que es mostren realment tímids.

Les persones altament sensibles són persones molt treballadores, inusualment creatives i productives, reflexives i persones superdotades intel•lectualment. Segons Dra. Aron, podrien contribuir molt més a la societat si rebessin el tipus d’atenció adequada.

Les persones altament sensibles són molt empàtiques. Aquestes persones han d’aprendre a centrar-se en si mateixes, en lloc de les necessitats dels altres i aprendre a satisfer les pròpies necessitats, de les que normalment no en són conscients. No és adequat considerar l’alta sensibilitat com un tret psicopatològic, tractant-lo conductualment, ja que és una característica pròpia de la persona que cal respectar i potenciar perquè ajudar-la en el seu desenvolupament.

Contacta amb mi ara

CONTACTAR