Preguntes freqüents




Preguntes freqüents


1Quin és el meu objectiu quan treballo?
El meu objectiu és fer un treball al màxim de personalitzat possible amb la persona que em demana ajuda, perquè pugui aconseguir una millor a curt termini i, alhora, aprengui a introduir els canvis necessaris que l’ajudin a assolir i mantenir el seu  benestar a llarg termini.
2Quan és aconsellable iniciar una teràpia?
Els canvis d’humor són normals de la nostra vida quotidiana,  les preocupacions o les tristeses passatgeres formen part del viure. És més, una persona que sap experimentar  les diferents emocions, segons les circumstàncies que li toca viure, és propi d’una persona connectada emocionalment i, per tant, és un símptoma de salut mental. Reconèixer les pròpies emocions i alienes,  així com saber-les expressar de forma adequada, forma part d’una de les capacitats de la nostra intel•ligència emocional. Les persones sovint sabem reconduir i controlar els nostres estats d’ànim, sense que aconsegueixin interferir en la nostra vida quotidiana.

Tot i així, quan no tenim recursos propis per recuperar-nos del malestar que han provocat algunes experiències o estem immersos en un estat permanent de tristesa o angoixa; si estem atrapats en les nostres emocions i no som capaços de canviar-les, estem perdent el control que fins aleshores havíem tingut. És aleshores quan hem de consultar un professional perquè ens ajudi a sortir-nos per trobar estratègies per viure millor.
3De què serveix fer psicoteràpia?
La psicoteràpia ens ajuda a entendre’ns millor a nosaltres mateixos i aquest fet ens proporciona seguretat i confiança en els nostres recursos personals.

La psicoteràpia ens proporciona una visió més àmplia de tots els matisos amb què podem viure la nostra vida. La psicoteràpia no ens fa invulnerables ni insensibles al dolor, sinó que ens fa viure connectats amb la vida de manera sana, donant-nos eines que ens permeten viure millor. Podem aprendre a viure de forma més creativa, trobant respostes més flexibles que ens donin formes diferents de resoldre els problemes diferents i, en definitiva, que puguem desenvolupar la capacitat d’atorgar un sentit personal a les nostres experiències. Aquest fet que ens proporciona fortalesa a nivell personal per comptar amb els recursos que nosaltres mateixos ens hem creat, la qual cosa també augmenta considerablement l’autoestima, entesa com a capacitat de respectar-se les pròpies necessitats.
4Per què costa demanar ajuda a un professional, encara que ens trobem malament?
Perquè és difícil reconèixer i acceptar que no ens en podem sortir, demanar ajuda ens fa connectar amb la nostra vulnerabilitat. La por al que és desconegut, la manca d’informació del que és un tractament professional, els prejudicis que tenim del que suposa anar al psicòleg, la desconfiança que ens genera haver-nos de posar en mans d’una persona que no coneixem, i el fet de pensar que nosaltres mateixos som capaços de sortir-nos i que tot el que ens passa només depèn de la nostra força de voluntat. Pensem que un professional només escolta i que això també ho pot fer un amic. Però un amic, per molt bona voluntat que hi posi, no té les eines ni els coneixements que té un psicòleg per ajudar-nos a sortir d’una situació de la qual estem atrapats. Treballo perquè la persona assoleixi millores a curt termini i canvis que es mantinguin amb el temps.
5Què tinc en compte quan una persona arriba a la meva consulta per demanar-me ajuda?
Quan una persona arriba per iniciar un treball terapèutic, tinc en compte molts aspectes a treballar, entre alguns destacaria:

  • Els símptomes que manifesta.
  • Les solucions que ha intentat abans i que no li han funcionat.
  • La forma com explica la seva pròpia història i com es defineix a si mateix.
  • Els trets propis de la seva responsabilitat i les estratègies d’afrontament davant dels problemes que ha tingut fins ara.
  • El seu estat d’ànim en relació amb la seva vida i com percep el seu entorn: relaciones familiars, personals, feina, etc.
  • Les seves expectatives personals, tant de present com de futur.
  • Els seus mecanismes de defensa que ha utilitzat fins al moment.
  • Els recursos de la persona.
  • I altres aspectes que siguin importants, sempre segons cada persona.
6Quina és la durada d’una teràpia?
La durada és variable i dependrà de cada situació, poden ser sessions puntuals, per treballar aspectes concretes o treballs més continuats per tractar aspectes més globals de la persona.
7Amb quines teràpies treballo?
M’he format en diferents escoles: EMDR, teràpia familiar sistèmica, teràpia gestalt, teràpia  cognitiva conductual, anàlisi transaccional, PNL, etc. i això m’aporta una visió àmplia de com treballar. Crec que la formació del terapeuta cal que s’adapti i estigui al servei de la persona que tenim davant en cada moment. 

Per això, segons el que em demana la persona i el que crec que pot ser més convenient de treballar, m’adapto a cada necessitat, des d’un enfocament integratiu.
CONTACTAR