TRASTORN PER ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC
TRASTORN PER ESTRÈS POSTTRAUMÀTIC


Què és el Trastorn per Estrès Posttraumàtic?

Després d'una experiència traumàtica, és normal sentir-se espantat, trist, ansiós i desconnectat. Però si el malestar no va disminuint a mesura que passi el temps, i es manté amb una intensitat semblant, pots estar patint trastorn d'estrès posttraumàtic (TEPT). Poden ser traumes emocionals, psicològics o sexuals. Els tipus de Trastorns Estrès posttraumàtic poden resultar de molts tipus de diferents experiències angoixants: l'abandonament o l'abús infantil, el racisme, un accident, un desastre natural, la tragèdia personal, guerres o violència en general.
Pot desenvolupar-se després de qualsevol esdeveniment que et fa patir per la teva seguretat. Són esdeveniments que t’aclaparen amb sentiments de desesperança, impotència, i et deixa emocionalment destrossat, fins i tot pots sentir que posa en perill la teva vida, pot desencadenar TEPT, especialment si l’esdeveniment és viscut com imprevisible i incontrolable.

El TEPT pot afectar tant les persones que experimenten personalment l'esdeveniment traumàtic, com les que són observadores, o aquells que recullen les peces després, com ara els treballadors d'emergència i els agents de policia. Fins i tot pot ocórrer en els amics o familiars dels que van passar pel trauma real. Sigui quina sigui la causa, amb un tractament, donant suport i desenvolupant les noves habilitats d’afrontament, es pot aprendre a gestionar els símptomes, reduir els records dolorosos i seguir endavant amb la seva vida.
El TEPT pot afectar tant les persones que experimenten personalment l'esdeveniment traumàtic, com les que són observadores.

Què causa TEPT?

Quan experimentem un esdeveniment estressant, el nostre sistema nerviós reacciona amb la resposta de lluita o fugida. El cor va més ràpid, la pressió arterial augmenta, i els músculs s’estrenyen, augmenta la força i la velocitat de reacció. També pot ser que en desencadenin conductes de bloqueig i indefensió. Quan estem fora de perill, el sistema nerviós es calma, es redueix la freqüència cardíaca i el cos torna al seu estat normal.

L’Estrès Posttraumàtic es dona quan experimentem massa estrès en una situació de la nostra vida. Tot i que el perill ha passat, el nostre sistema nerviós s’ha pogut quedar "encallat", incapaç de tornar al seu estat normal d'equilibri. Recuperar-se de l’Estrés Posttraumàtic implica ajudar el nostre sistema nerviós a quedar "desenganxat" perquè pugui curar-se i continuar la vida endavant sense dolor.

Signes i símptomes del TEPT:

És diferent en cada persona, en funció de les experiències prèvies i la tolerància dels sistema nerviós de cadascú. El més probable és desenvolupar símptomes d’EPT en les hores o dies següents a un fet traumàtic, però també pot trigar setmanes, mesos o fins i tot anys abans no apareguin els símptomes. A vegades, els símptomes poden sortir fora del context que els ha provocat i, aquest fet, provoca desconcert, en les persones que el pateixen. En altres situacions, es desencadenen per algun motiu diferent que recordi l’esdeveniment traumàtic original, com pot ser un soroll, una imatge, paraules, olor o qualsevol altre estímul.
Quatre tipus principals de símptomes l’Estrès Posttraumàtic:

 • Tornar a experimentar l'esdeveniment traumàtic a través de records intrusius, flashbacks, malsons, reaccions mentals o físiques intenses quan es recorda el trauma.
 • Evitar qualsevol cosa que et recordi el trauma, una pèrdua d'interès en les activitats i la vida en general, sentir-se emocionalment apagat, desanimat o separat dels altres.
 • Estat d’alerta constant: problemes de son, irritabilitat, alerta, hipervigilància, sensació de saltar, manifestar caràcter explosiu, ràbia,  comportament agressiu, autodestructiu o imprudent. Hiperarousal.
 • El pensament negatiu i l'estat d'ànim canvien, sentiment de sentir-se sol, dificultat per concentrar-se o recordar, depressió i desesperança, sentir desconfiança i traïció, i sentir culpa, vergonya o autoculpació.
Símptomes del TEPT en nens

En els nens, els símptomes de TEPT poden diferir dels adults i poden incloure:

 • Por a separar-se dels seus pares.
 • Pèrdua d'habilitats adquirides prèviament (com ara entrenament de lavabos).
 • Problemes de son i malsons.
 • Actitud compulsiva en la qual es repeteixen temes o aspectes del trauma.
 • Noves fòbies i ansietats que semblen alienes al trauma (com la por als monstres).
 • Actuar el trauma a través del joc, les històries o els dibuixos.
 • Dolors sense causa aparent.
 • Irritabilitat i agressió.
L’Estrès Posttraumàtic es dona quan experimentem massa estrès en una situació de la nostra vida.

Factors de risc TEPT

Si bé és impossible predir qui desenvoluparà TETP en resposta al trauma, hi ha certs factors de risc que augmenten la seva vulnerabilitat. Molts factors de risc giren al voltant de la naturalesa de l'esdeveniment traumàtic en si. Els esdeveniments traumàtics són més propensos a causar TEPT quan impliquen una greu amenaça per a la mateixa vida o seguretat personal: com més extrema i prolongada l'amenaça, major és el risc de desenvolupar TEPT en resposta. Els danys intencionats i infligits per persones —com la violació, l'assalt i la tortura— també tendeixen a ser més traumàtics que els fets naturals com els accidents i desastres més impersonals. La mesura en què l'esdeveniment traumàtic va ser inesperat, incontrolable i ineludible també juga un paper important.

Altres factors de risc:

 • Experiències traumàtiques prèvies, especialment en els primers anys de vida.
 • Antecedents familiars de PTSD o depressió.
 • Història de l'abús físic o sexual.
 • Història de l'abús de substàncies.
 • Història de la depressió, l'ansietat o una altra malaltia mental.

Tipus de TETP i trauma

Els símptomes de trauma per Estrès Posttraumàtic poden resultar de molts tipus diferents d'experiències angoixants: l'abandonament o l'abús infantil, un accident, un desastre natural, la tragèdia personal o la violència física, psíquica o sexual.

Trauma emocional i psicològic

Si heu experimentat un esdeveniment extremadament estressant, això us ha deixat sentir-vos indefensos i emocionalment fora de control, és possible que us hagi traumatitzat. El trauma psicològic sovint té les seves arrels en la infància, però qualsevol esdeveniment que trenqui la teva sensació de seguretat et pot deixar traumatitzat: un accident, una lesió, la mort sobtada d'un ésser estimat, l'assetjament escolar, l'abús domèstic o una experiència profundament humiliant. Tant si el trauma va passar fa anys o ahir, pots superar el dolor, sentir-te segur de nou, i seguir endavant amb la seva vida.

Violació o trauma sexual

El trauma de ser violat o assaltat sexualment pot destrossar una persona, deixant-la espantada, avergonyida i sola, amb malsons, flashbacks i altres records desagradables. Però això, es molt important treballar la culpabilització i com recuperar, la seguretat, la confiança i l’autoestima.

Tens TEPT?

Si respons sí a tres o més de les preguntes següents, és possible que tingui TEPT i val la pena visitar un professional qualificat de salut mental.

 • Has estat testimoni o ha viscut un esdeveniment traumàtic i amenaçador per a la vida?
 • Aquesta experiència et va fa sentir intensament espantat, horroritzat o indefens?
 • Tens problemes per treure l'esdeveniment de la teva ment?
 • Comences amb més facilitat i et sents més irritable o enfadat del que vas fer abans de l'esdeveniment?
 • Evites activitats, persones o pensaments que et recordin l'esdeveniment?
 • Tens més problemes per adormir-te o concentrar-te que abans del fet traumàtic?
 • Els seus símptomes han durat més d'un mes?
 • És la seva angoixa el que fa difícil per a vostè treballar o funcionar amb normalitat?

Contacta amb mi ara

CONTACTAR